Ombouwinstructie voor Led-lamp  "Action"  naar 12 V =   .   

Versie 1.0  .20070731
Disclaimer:   Onderstaande instructie is experimenteel en biedt geen garantie op een goede werking.  Gebruik van de instructie is alleen toegestaan bij acceptatie  dat de auteur is gevrijwaard van iedere aansprakelijkheid  voor  eventuele schade en/of gevolgschade bij toepassing   van de instructie.

Principe van de wijziging.

In de  originele lamp bevinden zich 21 LED's ., 18 in de buitenring en 3 in het midden.    Met de drukschakelaar kunnen 4 standen gekozen worden 1= Alles Uit , 2=Alleen buitenring van 18 LED's aan, 3=Alles uit, 4=Alleen de binnenste 3 LED's aan .
 De 18 LED's zijn op 3 printplaatjes gemonteerd met elk 6 LED's en  staan allemaal parallel geschakeld, elke LED krijgt dus de volle spanning van de batterijen. ( Deze daalt overigens  door de belasting van de LED's tot ca 3,5 V  en is dus effectief geen 6 V    !!!)  .De middelste 3 LED's staan ook parallel aan elkaar en worden samen via een weerstand van  10 ohm  door de batterijen gevoed .

Voor de wijziging laten we de 3 binnenste LED's buiten beschouwing , ze worden niet meer gebruikt.
Voor de  18 LED's  blijft de schakeling op de printplaten ongewijzigd, maar de 3 printplaten zelf worden nu in serie geschakeld , dus een serieschakeling van  3 groepen van 6 parallel geschakelde LED's.
Hiermee wordt bereikt dat  om dezelfde stroom  door elke LED te laten stromen als in de originele schakeling,  de benodigde spanning 3 x groter wordt.  Dit komt al aardig in de buurt van de 12 V die we willen.  Om helemaal de gewenste stroom te verkrijgen wordt nog eens een weerstand van 15 Ohm in serie geschakeld.

De schakelaar wordt zo gewijzigd dat de stand  2 en 4 gelijk zijn , dus  bij achtereenvolgens indrukken gaat de lamp wisselend aan en uit.

In de gewijzigde vorm gelden bij benadering de volgende specificaties :
Voedingsspanning:                 12       V =
Stroomopname van de lamp:    0,17  A
Opgenomen  totale vermogen    2,0  W
Verlies in de weerstand             0,43 W

Praktische uitvoering



LedOmb kopie.jpg


Instruktiestappen:

1. Verwijder alle batterijhouderclipjes me veertjes, behalve het clipje dat met een draadje van de plus van de batterij naar de schakelaar gaat.

2. Verwijder alle geïsoleerde draadjes en de 10 Ohm weerstand. Gewoon kort afknippen.

3. De 3 printplaten zijn met 2 blanke draadjes aan elke zijde met elkaar verbonden. Verwijder al deze draadjes , gewoon wegknippen.

4. a. Soldeer 1 nieuw draadje tussen het buitenspoor van printplaat 1 en het binnenspoor van printplaat2   ,    zoals in de figuur met rood  is aangegeven .
    b. Soldeer 1 nieuw draadje tussen het buitenspoor van printplaat 2 en het binnenspoor van printplaat3   ,    zoals in de figuur met rood is aangegeven .
    Kan met blanke draad.  (Tussen printplaat3 en printplaat1 komt geen nieuwe verbinding !!)

5  Soldeer de 15 Ohm weerstand  ( 1 Watt type)  tussen de +Batterijhouderclip en de schakelaar. zoals in de figuur aangegeven.

6. Verbindt de 2 tegenoverliggende  aansluitingen van de schakelaar met elkaar  en  verbindt ze vervolgens met een geïsoleerde draad  met het binnenspoor van printplaat1.

7. Lijm een kroonsteentje op de bodem van de lamp, en merk deze met  + en  - .

8. Verbindt  het buitenspoor van printplaat3 met een geïsoleerde draad met de - van de kroonsteen.

9. Verbindt het  batterijhouderclipje,  waaraan de weerstand is gesoldeerd  , met een geïsoleerde draad met  de + van het kroonsteentje.

10.Fixeer de draadjes met wat lijm , dat voorkomt breuk door trillen .

11. Boor een gat in de montageplaat  voor de draadinvoer,  en gaatjes voor de bevestiging van de lamp ,  e.e.a. naar eigen wens en inzicht.

12. Neem in de + draad van het aansluitsnoer aan de accuzijde  een  geschikte zekering op , afhankelijk  van het gebruikte aansluitsnoer,  bv.  1 A.

Klaar!!!!

Alternatief met spaarstand.

Het is ook mogelijk om een spaarstand te realiseren door  de oorspronkelijke 4 standen van de keuzeschakelaar te behouden .
Instruktiestap 6 wordt dan anders en wel als volgt.: Soldeer een  weerstand  tussen de 2 aansluitlippen van de schakelaar en   verbindt één van de lippen  vervolgens met een geïsoleerde draad  met het binnenspoor van printplaat1.   ( Dit is dus een 2e weerstand en niet de reeds aanwezige weerstand van 15 Ohm.)

De schakelaarstanden hebben dan de funkties:
1= alle LED's uit.     2= alle LED's op volle sterkte. 3= alle LED's uit   4= Alle LED's in spaarstand.

Voor deze 2e weerstand geldt globaal hetvolgende :
Een weerstandswaarde van  15 Ohm geeft nog  een behoorlijke hoeveelheid licht en reduceert de stroomopname bijna met de helft.
Een weerstandswaarde  van 10 kiloOhm  geeft  nog zeer zwak licht en kan mooi gebruikt worden als nachtlamp ( voor donkere enge parkeerplaatsen), de stroomopname is dan zeer gering ( ca. 0,001 A)
Experimenteer naar eigen  behoefte met de weerstandswaarde voor deze spaarstand.

Veel succes en daarna plezier ermee !!